1
2

Ortodonția este o specialitate stomatologică care se concentrează pe alinierea dinților și a arcadelor dentare: maxilă și mandibulă. Practica acestei specialități include diagnosticarea, prevenirea, interceptarea și corectarea malocluziunii și a altor anomalii ale structurilor oro-faciale în curs de dezvoltare sau mature.
Dezechilibrele ortodontice, numite malocluzii, pot indica o serie de condiții diferite. Malocluziile moștenite includ probleme de creștere a maxilarului, dinți congenitali lipsă, dinți în plus, dinți aglomerați sau proeminenți și probleme de spațiu între dinți.

Corectarea problemelor ortodontice nu se referă numai la cosmetică și la îmbunătățirea încrederii în sine; există și motive de sănătate dentară foarte importante. Malocluziunile pot provoca dificultăți în mestecare și vorbire, în timp ce distrug smalțul de pe dinții sănătoși și pun un exces de presiune asupra țesutului gingival și a osului din jur. În plus, dinții care sunt strâmbi sau suprapuși sunt dificil de curățat, ceea ce poate genera carii dentare și boli ale gingiilor.